Heb je ooit gedroomd van een sfeervolle buitenruimte waar je het hele jaar door kunt ontspannen, ongeacht het weer? Dan is een pergola precies wat je zoekt! Deze elegante en veelzijdige constructie biedt de perfecte balans tussen beschutting en beleving in openlucht. Maar voordat je van start gaat met je pergola-avontuur, vraag je je wellicht af: “Is een pergola eigenlijk een bijgebouw volgens de Belgische wet?” Lees verder om erachter te komen hoe het precies zit!
Wat is een pergola?
Laten we eerst duidelijk maken wat een pergola eigenlijk is. Een pergola is een open constructie, met verticale palen die een dakstructuur ondersteunt. Dit dak kan open blijven of worden bedekt met zonwering, klimplanten of zelfs semitransparant materiaal. Het doel van een pergola is om een gezellige, deels beschutte plek te creëren zonder volledig afgeschermd te zijn van de buitenlucht.
Is een pergola een bijgebouw?
Het antwoord op deze vraag is: meestal niet. Volgens de Belgische wetgeving valt een bijgebouw onder constructies die meestal volledig of gedeeltelijk gesloten zijn en vaak een specifieke functie hebben, denk aan een garage, tuinhuis of carport.
Omdat een pergola geen gesloten wanden heeft en voornamelijk een decoratieve en functionele toevoeging is, wordt deze over het algemeen niet als bijgebouw gezien. Dit heeft als voordeel dat er minder strenge regels zijn voor de plaatsing van een pergola. Let wel op, je kan je best even informeren bij je lokale instanties om zo toekomstige problemen te voorkomen.
Vergunningsvereisten voor een pergola
Ook al is een pergola meestal geen bijgebouw, er zijn nog steeds regels waaraan je moet voldoen. Of je een vergunning nodig hebt, hangt af van verschillende aspecten: de grootte, hoogte en locatie van je pergola.
Vergunningsvrije plaatsing
In veel gevallen kan je een pergola plaatsen zonder dat je een vergunning moet aanvragen. Er zijn wel bepaalde criteria waaraan de pergola moet voldoen:
- Maximale oppervlakte van 40m²
- Maximale hoogte van 3,5m
- Pergola bevindt zich in de zij- of achtertuin van je woning
Vergunningsplichtige pergola’s
Als je pergola groter is dan de toegestane afmetingen, of als je hem in de voortuin wilt plaatsen, is het mogelijk dat je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt. Ook lokale voorschriften kunnen een invloed hebben op de noodzaak van een vergunning. Informatie vragen bij de gemeente is dus zeker een aanrader.
Klaar om jouw pergola te bouwen?
Nu je weet dat een pergola over het algemeen niet als bijgebouw wordt beschouwd en je op de hoogte bent van de mogelijke vergunningsvereisten, is het tijd om jouw project tot leven te brengen!
Ben je klaar om je tuin vergunningsvrij om te toveren tot een oase van rust? Neem dan vandaag nog contact met ons op bij TerrasPro. Onze experts staan klaar om je te helpen bij elke stap van jouw pergola-avontuur!